OVER mediation

Mediation is de kunst van conflictbemiddeling. Betrokkenen staan niet tegenover, maar juist naast elkaar. Bij mediation bepalen de betrokkenen zelf welk pad ze bewandelen.

De mediator begeleidt hen bij dit proces. Mediators weten precies hoe ze moeten omgaan met financiële, zakelijke en persoonlijke conflicten en willen alle betrokkenen om de tafel krijgen.

Geschillen worden menselijk en effectief beslecht: personen of teams gaan weer in gesprek, laten het verleden achter zich en komen samen tot een oplossing.

Partijen kunnen ook besluiten om ieder hun eigen weg te gaan, maar vermijden dan torenhoge kosten en langdurige procesvoering.

Mediation is ook een manier om tot een betere samenwerking te komen.


WAAROM EEN MEDIATOR?

Mediators luisteren, begeleiden het proces en zijn uitstekend op de hoogte van (zakelijke) belangen.

Aan tafel bij een mediator heb je meer invloed. Er komt geen rechter aan te pas.

Mediation is voordelig. Aan een eenvoudige rechtszaak ben je al gauw zo'n € 15.000 kwijt, mediation kost meestal veel minder.

Na afloop praten de betrokkenen vaak nog met elkaar. Dat is na een rechtszaak meestal wel anders.

De sfeer is informeler en gesprekken zijn openhartiger. De sessies vinden plaats in een vriendelijke en inspirerende omgeving. Zo hebben we al gesprekken begeleid in de natuur, op historische landgoederen, in monumentale panden, thuis, op zolderverdiepingen, bij incubators en op oude woonboten.


HOE GAAT HET IN ZIJN WERK?

Ieders drijfveren en belangen moeten aan het licht komen. Om de weg te vinden naar oplossingen, zoeken mediators naar de gemeenschappelijke belangen. Vaak hebben de betrokkenen zich in hun standpunten vastgebeten zonder te uiten wat er echt speelt.

In de professionele wereld, maar ook bij echtscheidingen, worden mediators ingezet om de waarheid op een positievere manier boven tafel te krijgen.


Het Proces:

  • Intake: bekijken of het klikt (kosteloos, tenzij de intake leidt tot een eerste sessie)

  • De sessies inplannen

  • De betrokkenen hun verhaal laten doen

  • Uitzoeken waar de raakvlakken en verschillen liggen

  • Proberen het op bepaalde punten eens te worden

  • Afsluiten

Het mediationtraject bestaat meestal uit drie tot vijf sessies. Dit is afhankelijk van de complexiteit, van de vraag of het een internationale setting betreft en van het aantal betrokken partijen. Er kunnen ook extra sessies nodig zijn. Gewoonlijk duurt een gesprek maximaal anderhalf uur.

 

TIJD VOOR EEN KENNISMAKING

Klaar voor je eerste mediationgesprek? Heb je een brandende vraag? Wil je samen aan iets moois werken? Neem contact op.